سیستم اعلام حریق بیسیم
سیستم اعلام حریق بیسیم سیستمی است که بدون استفاده از تجهیزات ارتباطی فیزیکی کار می کند و در تکنولوژی آن به جای کابل، از امواج استفاده می شود.
مشخصات فنی سیستم اعلام حریق بی سیم
زمانی می توان گفت که یک سیستم اعلام حریق بیسیم موفق است که امواج آن دچار تداخل نشوند.
نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق بیسیم
نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق بیسیم به این گونه است که در اثر تحریک دتکتورهای بیسیم و یا فشار شستی، سیگنال به پنل مرکزی ارسال و پنل مرکزی نیز با ارسال سیگنال به هشداردهنده ها موجب اعلام حریق می شود.
جزاء یک سیستم اعلام حریق بیسیم دقیقا همان تجهیزات سیستم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر هستند. با این تفاوت که این تجهیزات به طور بیسیم کار می کنند.
- پنل اعلام حریق
- انواع دتکتورها
- شستی و تجهیزات هشدار دهنده
علاوه بر این تجهیزات سیستم اعلام حریق به یک دستگاه تقویت کننده جهت تقویت امواج نیز نیاز دارد.
برندهای سیستم اعلام حریق بیسیم
سیستم اعلام حریق در برندهای مختلفی به بازار عرضه شده است اما تنها برند مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران برند جنرال الکتریک می باشد و هایپر صنعت فامکو قادر به ارائه آن می باشد. علاوه بر آن از سایر برندهای موجود در بازار می توان به برند هگزا تایوان نیز اشاره کرد.
دلیل استفاده از تقویت کننده د اعلام حریق بیسیم
تقویت کننده امواج در اعلام حریق بیسیم به این صورت عمل می کند که امواج را دریافت و دوباره آن ها را ارسال می کند. این کار موجب تقویت سیگنال می شود. بیشتر در ساختمان های مرتفع (بیش از 5 طبقه) کاربرد دارد. همچنین زمانی که فاصله دتکتور و پنل اعلام حریق بیسیم زیاد است از تقویت کننده استفاده می شود.
تفاوت اعلام حریق بیسیم با سایر سیستم های اعلام حریق
اعلام حریق بیسیم مانند سیستم های اعلام حریق معمولی دارای یک پنل مرکزی، آشکارسازهایی برای کشف وقوع حریق و تجهیزاتی برای انتشار هشدار های مربوط است. با این تفاوت که در ارتباط بین تجهیزات گفته شده به جای استفاده از کابل های 2 رشته و 3 رشته، از تجهیزات بیسیم و امواج استفاده می شود.
نقاط ضعف اعلام حریق بیسیم
اصلی ترین عیب اعلام حریق بیسیم این است که به دلیل اینکه با امواج رادیویی کار می کند امکان تداخل امواج و اشتباه در سیگنال دهی وجود دارد. عیب بعدی اعلام حریق بیسیم را می توان قیمت نسبتا بالای آن دانست.
کاربرد اعلام حریق بیسیم
- جهت استفاده در مکان هایی که به لحاظ زیبا شناسی از اهمیت بالایی برخوردارند. مانند موزه ها. زیرا جهت نصب اعلام حریق بیسیم آسیبی به ساختمان وارد نمی شود.
- جهت استفاده در ساختمان های تاریخی که دارای محدودیت های اجرا و تغییر در ساختمان هستند مانند قلعه ها.
- جهت استفاده در ساختمان هایی که احتمالا در آینده نزدیک نیاز به بازسازی پیدا می کنند. زیرا اعلام حریق بیسیم به راحتی قابل تغییر است و جابجایی اجزای آن مشکلی در عملکرد سیستم ایجاد نمی کند.
- جهت استفاده در ساختمان هایی با نقاط دسترسی دشوار مانند پله های باریک یا سقف های بالا زیرا نیاز به سیم کشی ندارد.
- جهت نصب و راه اندازی سریع در پروژه هایی که زمانی کافی برای اجرای زیر ساخت ندارند. زیرا های اعلام حریق بیسیم نیازی به سیم کشی ندارند.
- جهت استفاده در کسب و کارهایی که از وقفه در کار و تعطیل نمودن مکان مورد بهره برداری متضرر خواهند شد مانند هتل ها. زیرا زمان راه اندای آن بسیار اندک است. مثلا در پروژه های بزرگ نصب و راه اندازی به اندازه نصف روز زمان می برد.
- در ساختمان هایی که نصب کابل گران و یا سخت است از اعلام حریق بیسیم استفاده می شود.
- در مکان هایی که احتمال قطعی برق وجود دارد و قطعی برق باعث آسیب به کار می شود از اعلام حریق بیسیم استفاده می شود. زیرا این سیستم در صورت قطع برق با باطری به کار خود ادامه می دهد.
- در پروژه هایی که بودجه متوسطی برای نصب سیستم های اعلام حریق در نظر گرفته شده است از اعلام حریق بیسیم استفاده می شود زیرا نیاز به سیم کشی و خرید کابل ندارد و در نتیجه هزینه نصب آن بسیار اندک است.
مزایای اعلام حریق بیسیم
- نصب آسان و سریع بدون نیاز به تخریب و آسیب به ساختمان
- کار کردن با باطری
- عدم نیاز به منبع تغذیه اصلی
- استفاده از دستگاه تقویت کننده در صورت ضعیف بودن سیگنال
- انعطاف پذیری سیستم: به این معنی که اگر پس از سال ها بخواهیم دکوراسیون محیط را تغییر دهیم سیستم اعلام حریق مطابق با آن به راحتی قابل تغییر است.
- ضریب اطمینان بالا و مطابق استاندارد های روز دنیا در حوزه آتش نشانی
- هزینه نصب اندک
- قابل استفاده و نصب در ساختمان های دارای سقف مرتفع مانند تالارها و سوله ها
- نحوه کار با سیستم بسیار ساده
- اتصال ساختمان های جداگانه به یک اعلام حریق بیسیم